Wereldrecordhouders Komon en Tadese bij Scholten Awater Zevenheuvelenloop

Foto: Losse Veter
De 31e editie van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop krijgt de wereldrecordhouders op de 10 kilometer, 15 kilometer, 20 kilometer en de halve marathon aan de start. De Keniaan Leonard Komon is in het bezit van de records op de 10 en 15 kilometer, de Eritreër Zersenay Tadese liep de snelste tijd ooit op de 20 kilometer en de halve marathon. Beide wereldrecordhouders zullen op zondag 16 november in Nijmegen strijden om de winst.
Tweevoudig winnaar Leonard Komon komt zijn titel van 2013 verdedigen. In 2010 liep hij in Nijmegen het wereldrecord op de 15 kilometer: 41.13 min. In datzelfde jaar liep hij met 26.44 min ook een wereldrecord op de 10 kilometer. Aanstaande zondag maakt de 26-jarige Keniaan zijn debuut op de marathon in Eindhoven. Na dit debuut op de klassieke afstand, zal hij zich volledig toeleggen op het verdedigen van zijn titel bij de Scholten Awater Zevenheuvelenloop.
Zesvoudig wereldkampioen
Concurrentie kan Komon hierbij vooral verwachten van de wereldrecordhouder op de 20 kilometer en de halve marathon: Zersenay Tadese. Beide wereldrecords liep hij in 2010 in Lissabon. De afgelopen vier jaar is niemand in de buurt gekomen van zijn 58.23 min op de halve marathon afstand. Tadese werd al zes keer wereldkampioen, vier keer op de halve marathon, één keer op de 20 kilometer en één keer op de lange cross. Hij won echter nog nooit de Scholten Awater Zevenheuvelenloop en zal in 2014 proberen om de overwinning te behalen. In 2005 werd hij tweede achter Haile Gebrselassie en in 2006 finishte de 32-jarige Eritreër als vierde in Nijmegen.
Alamirew en Amlosom
De twee wereldrecordhouders zullen ook moeten afrekenen met de snelle 5000 meter loper, Yenew Alamirew. De jonge Ethiopiër maakt in Nijmegen zijn debuut op de 15 kilometer. Ook Nguse Amlosom wordt gerekend tot de kanshebbers op de overwinning. In 2012 werd hij al eens derde bij de Scholten Awater Zevenheuvelenloop. In 2014 heeft hij zijn uitstekende vorm al laten zien met onder meer een overwinning bij het Afrikaans kampioenschap 10.000 meter en een tweede plaats bij de 10 Engelse mijl in de Dam tot Damloop. Elroy Gelant uit Zuid-Afrika is de vijfde atleet die in de kop van de wedstrijd verwacht wordt.
De Scholten Awater Zevenheuvelenloop start op zondag 16 november om 13.00 uur op de Groesbeekseweg in Nijmegen.