Verslag van de 12e Kustmarathon Zeeland door René van Zee [Update: + Sfeerverslag]

Foto: René van Zee
De 12e Kustmarathon Zeeland eindigde bij de mannen in een overwinning voor de Belgische Marokkaan Hamid El Mouaziz (35) uit Brussel in een tijd van 2.32.58. Bij de vrouwen won toch wel verrassend de debutante op de Marathon Agnes Schippers uit Utrecht in 3.07.29.

door René van Zee
De weersverwachting voor zaterdag wisselde de laatste dagen verscheidene malen.. Er werd een warme marathon voorspelt. Bij de start in Burgh Haamstede om 12.00 was het inderdaad behoorlijk warm met temperaturen iets boven de 20 graden, er was redelijk wat (tegen) wind en gelukkig voor de lopers nam de bewolking in de loop van de middag toe.

Foto: René van Zee

Foto: René van Zee

Foto: René van Zee
1700 lopers waren gestart in Burgh, 1394 finishten in Zoutelande. Onderweg stonden, mede door het goede weer, zeer veel toeschouwers. De Kustmarathon trekt ook zeer veel atleten buiten de provincie en opvallend veel deelnemers uit Duitsland aan. Schouwen-Duiveland en Walcheren, de twee delen van Zeeland, straalden vandaag in alle opzichten een marathonsfeer uit. De Stichting Kustmarathon Zeeland, met als stuwende krachten Lein en Lenie Lievense hebben in 12 jaar een evenement neer gezet, dat alleen maar bewondering afdwingt. Een atmosfeer langs het parcours en bij start en finish, die bijna niet te evenaren is. De Kustmarathon Zeeland heeft aangetoond, dat ook kleine organisaties kunnen uitgroeien tot iets groots. Dit evenement is een voorbeeld voor vele organisaties. Het is mijns inziens jammer dat zo weinig evenementen eens een kijkje gaan nemen in Zoutelande, waar met hulp van 1000 vrijwilligers iets groots is opgezet. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de Atletiekunie, die ook wat meer blijk van waardering voor dit innovatieve evenement zou kunnen tonen. De ondersteuning van Omroep Zeeland en de regionale krant de PZC is geweldig groot. Het grootste sportevenement van Zeeland is een evenement met een groot draagvlak in de provincie Zeeland wat overheid, bevolking en sponsoren betreft.

Foto: René van Zee
wedstrijd mannen
Edwin Harmes ging na enkele kilometers in de aanval en bouwde een voorsprong op, die nooit groter zou worden dan 200 meter. De achtervolgende groep van zes atleten, bestaande uit Martijn de Kok, de winnaar van 2013 Huub van Noorden, de drievoudig Kustmarathon winnaar Sebastien Schletterer , de Marokkaan Hamid El Mouaziz, de Belg Dieter Brouckaert en zijn landgenoot Anthony Pochet had na 10km een achterstand op Harmes (35.16) van 33 seconden (35.49). El Mouaziz, die een sanitaire stop nodig had, kwam daar door in 36.03. Na het 20 kilometerpunt ging Edwin Harmes nog steeds aan de leiding, maar leek zijn kruit te vroeg te hebben verschoten. Een belangrijk moment in de wedstrijd ontstond toen Hamid El Mouaziz (HM: 1.14.53) de wat uitgebluste Harmes ( HM: 1.14.47) kort na het halve-marathonpunt inhaalde, wat even later ook Sebastien Schletterer (HM: 1.15.25) en Dieter Brouckaert (HM: 1.15.26) lukte. De rest van de achtervolgende groep viel verder terug.

Foto: René van Zee

Foto: René van Zee
Na 25km werd de afstand tussen de Marokkaan en Schletterer groter, terwijl Brouckaert op zijn beurt Schletterer moest laten gaan. De strijd om de overwinning ging op dat moment nog tussen El Mouaziz en Schletterer, waarbij de Marokkaan een voorsprong opbouwde van ongeveer 1 minuut. De tussentijden na 30km: El Mouaziz : 1.47.01 , Schletterer: 1.48.11 en Brouckaert : 1.49.06. Schletterer slaagde er wel in de achterstand te verkleinen tot 25 seconden, maar had steeds problemen met zijn bovenbenen, vooral heuvelaf. Daardoor kon hij El Mouaziz niet meer bedreigen. Men had gedurende de wedstrijd het gevoel dat de Marokkaan heel de wedstrijd zeer zeker van zijn zaak was. Hij zegevierde toch wel ontspannen in 2.32.59, voor Sebastien Schletterer die 2.33.36 noteerde. Dieter Brockaert werd derde in 2.40.20. Edwin Harmes eindigde toch nog vierde in 2.43.25. Harmes is een sterke atleet, maar zal moeten leren zijn wedstrijd beter in te delen, dan had er vandaag meer ingezeten. Een wat fittere Schleterer had ook nog voor meer tegenstand voor El Mouaziz kunnen zorgen, hoewel de Marokkaan liep wel heel erg gemakkelijk. Als Schletterer zich goed herstelt , loopt hij over 14 dagen de Marathon Amsterdam. De winnende tijd van El Mouaziz betekende de tweede tijd ooit. De manager van Hamid El Mouaziz is Leonard van Putten.
El Mouaziz liep in 2012 bij de Bredase Singelloop 1.01.15, hij heeft op de baan een tijd op de 1500m staan van 3.38.04. In 2002 werd hij bij het WK Cross met Marokko derde in het landenklassement.

Foto: René van Zee
vrouwen
Het vrouwenveld was dit jaar niet sterk bezet en alle ogen waren op Anjolie Engels- Wisse gericht. Bij de vrouwen gingen aanvankelijk vier vrouwen aan de leiding, twee van hen bleven lang bij elkaar, de debutante Agnes Schipper en de grote kanshebster Anjolie Engels- Wisse. Het was jammer voor de wedstrijd, dat Anjolie Engels-Wisse, de wedstrijd na iets meer dan de helft van de wedstrijd de strijd moest staken wegens maag-darm problemen. HM Tijd: 1.31.35 voor de beide koploopsters, Leonie Ton was op de halve marathon in 1.34.44 doorgekomen. Schipper bouwde haar voorsprong iedere meter uit, passeerde het 30km punt in 2.11.05 om met grote voorsprong te zegevieren in 3.07.29. Tweede werd Leonie Ton in 3.16.17 en derde Arenda Scherpenkate in 3.26.29. Door het uitvallen van Anjolie Wisse verloor de marathon niet alleen kwaliteit, maar ook spanning. Een debutante, Agnes schipper, die pas op haar 46e debuteert in een zware marathon en deze prestatie weet te brengen verdient respect. Ook bij de vrouwen betekende de winnende tijd de tweede tijd ooit.

Foto: René van Zee