Topatleten klaar voor 42e TCS Amsterdam Marathon

Zane Robertson, foto: Losse Veter
Het deelnemersveld van de 42e TCS Amsterdam Marathon werd vandaag gepresenteerd in Het Amsterdamse Proeflokaal. Tesfaye Abera en Amos Kipruto hebben grote plannen om het parcoursrecord aan te scherpen en Zane Robertson en Abdi Nageeye zijn gebrand op een snelle tijd. Bij de vrouwen sprak Tadelech Bekele uit dat ze zondag snel wil gaan lopen en Inge de Jong loopt voor de Nederlandse titel.
Tesfaye Abera is de atleet met de snelste tijd achter zijn naam. 2.04.24 zette de Ethiopiër al eens op de klok en won al in Dubai en Hamburg. Abera: “Ik heb goed getraind en voel met fit om een goede prestatie te leveren. Ik ga voor de winst en een snelle tijd.” Maar Amos Kipruto gelooft er ook in dat hij kan winnen. De Keniaan liep vorig jaar al in Amsterdam en is dolenthousiast over de Nederlandse marathon. “Ik loop graag op dit mooie parcours en ik ben blij dat ik hier weer ben. Ik ga mezelf bewijzen”, aldus Kipruto.
Zane Robertson en Abdi Nageeye straalden zelfvertrouwen uit tijdens de persconferentie. De Nieuw-Zeelander Robertson maakt zijn debuut op de marathon. Hij liep al eens een razendsnelle halve marathon in 59.47 minuten en kijkt erg uit naar deze nieuwe uitdaging. “Ik wil de snelste niet-Afrikaanse loper zijn door voor het eerst onder de 2.07 te lopen. Als ik 2.06.50 loop, zou het een fantastische dag zijn en al het extra’s is mooi meegenomen.”
Abdi Nageeye heeft goede herinneringen aan Amsterdam, toen hij twee jaar geleden 2.10.24 liep en zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen. Maar hij is beter, sterker en sneller, gaf hij aan. “Ik sta er goed voor en ben mentaal sterker door het trainen in een goede groep in Kenia. Ik hoop op 2.08.40 of 2.08.50 uit te komen. De volgende keer wil ik dan keihard voor het Nederlands record gaan en die wil ik voor de Olympische Spelen in Tokio in de pocket hebben”, aldus de energieke marathonloper. Ook het Nederlands kampioenschap vindt zondag in Amsterdam plaats. Nageeye is de torenhoge favoriet.
Bij de vrouwen droomt Tadelech Bekele van een snelle tijd en de winst in Amsterdam. “Ik ben hier om hard te lopen, het liefst loop ik het parcoursrecord, maar ik ben ook erg gefocust op een snelle tijd.” Ze kan tegenstand verwachten van onder andere Caroline Rotich, Viola Kibiwot en Gladys Chesir. Inge de Jong heeft als persoonlijk doel om het NK te winnen en streeft naar een mooie tijd onder de 2.40.
Valentijn Trouw, atleten manager van Global Sports Communication, sprak de ambitie uit om met de eerste groep weg te gaan op schema parcoursrecord. “We hopen rond 2.05.20 uit te komen. De tweede groep moet ongeveer onder de 2.09 uitkomen. Bij de vrouwen is het ook mogelijk om richting het parcoursrecord te lopen.”
De start van de TCS Amsterdam Marathon is zondag om 9.30 uur in het Olympisch Stadion. De wedstrijd is zondag in 190 landen live te volgen. Onder andere op Eurosport 2 , Ziggo Sport, NH, AT5 en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl.