TCS Amsterdam Marathon komt als eerste in Europa met het Mental Support Team

De TCS Amsterdam Marathon heeft als eerste sportevenement in Europa een mentaal ondersteuningsteam aangesteld. Op fysiek gebied is er voor de sporter van alles geregeld bij (sportieve) evenementen; masseurs, fysiotherapeuten, eerste hulp en (sport)artsen. Terwijl de meerderheid van de sporters aangeeft dat de wedstrijd vooral wordt beslist door mentale processen. Het is er de organisatie van de TCS Amsterdam Marathon, Le Champion, alles aan gelegen om de deelnemers, publiek en hulpverleners op zondag 19 oktober van ondersteunende diensten te voorzien.
The Mental Support Team (TMST) wordt gevormd door Jason van der Burgt en Sascha Haans, beiden sportpsycholoog en bewegingswetenschapper. Het team begeleidt sporters en teams bij evenementen op mentaal gebied door middel van concrete en praktische interventies.
Het Nederlandse team is geïnspireerd door de sportpsych teams in Amerika waarbij sporters mentaal worden begeleid voor, tijdens, en na de wedstrijd. The New York marathon heeft al een sportpsych team sinds 1985 dat zeer succesvol functioneert. Ook bij calamiteiten bieden ze extra en specialistische ondersteuning voor familieleden en andere aanwezigen. Zo bleek het Amerikaanse sportpsych team tijdens de Boston Marathon in 2013 van grote waarde bij de opvang van sporters omstanders en familieleden. In Europa wordt dit concept voor het eerst toegepast tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Dit is ook een teken van de toenemende belangstelling voor de mentale kant van het sporten.
Het totale TMST team bestaat uit ongeveer twintig (student-) sportpsychologen. Zij zullen onder supervisie van Jason en Sascha de deelnemers aan de marathon mentaal ondersteunen door middel van praktische aanwijzingen op momenten dat de lopers dit nodig hebben. Indien nodig zal het team worden ingeschakeld bij een calamiteit.
Het doel van het Mental Support Team is om de deelnemers zo goed mogelijk mentaal te ondersteunen zodat iedereen zich een superhero voelt.
(Persbericht)