Scandinavisch atletieknieuws: WK-brons Ingebrigtsen en vikinghelm voor goede doel

Na het goud van Karsten Warholm op de 400mH is er een bronzen plak voor Noorwegen op de 1500 meter voor Filip Ingebrigtsen. De Helsinki-marathon wordt met slecht weer gewonnen door de Keniaan Robert Magut (2.27.40). Volgend jaar is de marathon in de Finse hoofdstad in mei. En waar is toch de vikinghelm van Warholm? Het hoofddeksel wordt geveild voor het goede doel. Scandinavische atletiekberichten.
Filip Ingebrigtsen duikt naar WK-brons
Op de 1500 meter van de mannen in Londen neemt een trio Kenianen het initiatief. Er is een prachtige overwinning voor de zeer getalenteerde Elijah Manangoi (3.33.61) en zilver voor Timothy Cheruiyot (3.33.99). Daarachter is er een chaotische strijd om de bronzen WK-plak. De Noor Filip Ingebrigtsen neemt zijn verantwoordelijkheid en hij heeft de achtervolgers nog dicht bij de kopgroep gebracht. Een duik bij de finishlijn is brons voor de Europees kampioen (3.34.53). Ingebrigtsen (24) is zijn medaille uitgebreid aan het vieren en de atleet merkt eigenlijk nauwelijks iets van de discussie. Hij zou de Spanjaard Adel Mechaal gehinderd hebben. De Spaanse bond wil ook bezwaar gaan maken, maar als de video nog eens nader wordt bekeken, volgt er geen officieel protest.
 
Regen en onweer bij de Helsinki-marathon
Het is slecht weer bij de Helsinki-marathon met regen en onweer. De Keniaan Robert Magut verdedigt met succes zijn titel. Hij wint met 2.27.40 u. Bij de vrouwen gaat de zege naar de Russische Anastasia Zacharova met 3.06.44 u., voor de eerste Finse Elina Junnila (3.10.00). De marathon wordt volgend jaar verplaatst van augustus naar mei en er worden meer loopafstanden toegevoegd. Het aantal deelnemers is geleidelijk gedaald in de Finse hoofdstad. Dit jaar zijn het in totaal ruim 3200 deelnemers. In Helsinki is altijd een flinke Zweedse deelname. Dat kan volgend jaar wel eens aanzienlijk minder zijn. Op dezelfde dag is namelijk de grootste halve marathon ter wereld in Göteborg en bovendien is de Stockholm-marathon twee weken later.
 
Vikinghelm Warholm wordt voor goede doel verkocht
Na zijn zege op de 400 meter horden op de WK krijgt Karsten Warholm al snel een vikinghelm van een supporter op zijn hoofd gedrukt. En als de berichten kloppen blijft de atleet bijna de hele avond met het markante hoofddeksel rondlopen. Het blijkt dat de helm afkomstig is van “Rune Tribune”. Hij heeft niet voor niets deze bijnaam, want hij gebruikt al zijn vakantie’s om grote sportevenementen in de wereld te bezoeken. Rune Eikeland: “Als je WK-goud wint, verdien je zo’n helm”. Hij heeft weinig hoop dat het hoofddeksel terugkomt, maar daar is nu in overleg een mooie oplossing voor gevonden. Bij een grote tv-actie in het najaar in Noorwegen zal de helm worden geveild en de opbrengst is voor Unicef. “Prachtig”, zegt de sportliefhebber.
LONDON, ENGLAND – AUGUST 09: Karsten Warholm of Norway reacts after winning gold in the Men’s 400 metres hurdles final during day six of the 16th IAAF World Athletics Championships London 2017 at The London Stadium on August 9, 2017 in London, United Kingdom. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images for IAAF)