Scandinavisch atletieknieuws: nieuwe route Stockholm-marathon en Noorse crosskampioenschappen

Live Solheimdal en Okubamichael Fissehatsion worden de Noorse crosskampioenen op de lange afstand in Vik. Het parcours van de Stockholm-marathon wordt ingrijpend aangepast. De grootste wijziging sinds 1979. In de Amsterdam-marathon wordt de Zweedse Hanna Lindholm twaalfde met 2.39.45 u. en Karin Schön (55) wint de marathon in Göteborg. En de Zweedse Sarah Lahti komt voortaan als Sarah van der Wielen in de uitslagen. Scandinavische atletiekberichten.
Nieuw parcours Stockholm-marathon
Het nieuwe parcours van de Stockholm-marathon komt door zeven wijken. Het zijn geen twee ronde’s meer, maar één ronde. Het is de grootste wijziging in de route sinds het ontstaan in 1979. De brug (Västerbro, 600 meter lang en 30 meter hoog) wordt nu één maal gepasseerd na 33 kilometer. De marathon heeft nu meer kilometers in de wijk Södermalm in de Zweedse hoofdstad. Vanwege verkeerswerkzaamheden is daar al eerder een omleiding geweest en dat is goed bevallen. Er is altijd veel enthousiast publiek in deze straten. De veertigste editie van de Stockholm-marathon is op 2 juni 2018.
Noorse crosskampioenschappen in Vik
Live Solheimdal (SK Vidar) en Okubamichael Fissehatsion worden de Noorse kampioenen op de lange cross in Vik. In beide races lopen de podiumkandidaten direct in de voorhoede. Solheimdal loopt de 6000 meter in 21.19 min. Zij wint met flinke voorsprong op titelverdedigster Maria Sagnes Wagan. Fissehatsion (Tjalve) uit Eritrea heeft vorig jaar zilver gewonnen en hij pakt nu de eerste plaats. Zijn tijd is 32.06 min. op de 10.000 meter, zeven seconden voor Eivind Oygard. Wereldkampioen 400 meter horden Karsten Warholm is door de Europese atletiekbond gekozen tot ‘Rising Star’ (beste Europese atleet onder 23 jaar) in Vilnius. Ook Jakob Ingebrigtsen is bij de eindkandidaten.
Lindholm wordt twaalfde in Amsterdam-marathon
De Zweedse Hanna Lindholm (Huddinge) eindigt als twaalfde in de Amsterdam-marathon met 2.39.45 u. Dat is geen individuele EK-limiet, maar de tijd is wel goed genoeg als er een landenploeg wordt samengesteld. De 37-jarige atlete ziet mogelijkheden om zich te verbeteren. Karin Schön (55) wint in eigen land de marathon in Göteborg met 3.03.04 u. De Zweedse is eerder dit jaar Europees kampioene in haar leeftijdsklasse geworden. Schön loopt zo’n 80 kilometer per week met daarbij twee intervaltrainingen en een lange duurloop van twee uur. Beetje saai elke week, lacht ze, maar ze heeft wel succes. Ze doet ook aan krachttraining en rolskiën. “Ja, ik zeg tegen iedereen dat ze looptechniek moeten oefenen, maar zelf doe ik dat niet meer”. Bij de mannen wint Anton Gustafsson de marathon in Göteborg (2.32.41).