Scandinavisch atletieknieuws: Lidingöloppet en Warholm loopt niet voor geld

Maria Larsson en Napoleon Solomon winnen in eigen land de Lidingöloppet (30 km. cross). De klassieker is voor de 53e keer gehouden in Zweden. Wereldkampioen Karsten Warholm is weer in training. De Noorse hordenloper laat zich niet gek maken door grote startbedragen, zegt hij. Het regent dan wel tijdens de Berlijn-marathon, maar de Scandinaviërs lopen veel persoonlijke records op het snelle parcours in de Duitse hoofdstad. Scandinavische atletiekberichten.
LONDON, ENGLAND – AUGUST 09: Karsten Warholm of Norway competes on his way to winning gold in the Men’s 400 metres hurdles final during day six of the 16th IAAF World Athletics Championships London 2017 at The London Stadium on August 9, 2017 in London, United Kingdom. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images for IAAF)
 
Zweedse winst in 53e Lidingöloppet
Maria Larsson (1.55.19) en Napoleon Solomon (1.38.47) winnen de 30 kilometer cross van de loodzware Lidingöloppet (nabij Stockholm). De klassieker met massale deelname is voor de 53e keer georganiseerd. Opvallend is dat de beide Zweedse winnaars steeplelopers zijn. Solomon: “Eigenlijk is dit een training, maar het is vandaag vanaf het begin al goed gegaan.” De 23-jarige “Nappe” is WK-ganger.  Het is voor hem een hele lange afstand, maar de atleet van Tureberg kent de omgeving wel goed. Bij de junioren heeft hij vaak gewonnen. Voor Larsson is het de tweede zege na vorig jaar, maar ook zij heeft in 2017 nog geen 30 km. gelopen. Ze is kapot, maar Larsson kan weer lachen als ze vertelt dat ze nog veel mannen heeft kunnen inhalen. Veel applaus is er ook voor langlauftopper Johan Olsson, (37) die dit jaar met pensioen is gegaan. Hij zet 1.48.59 u. op de klok.
 
Karsten Warholm wil graag onder 48 seconden
Wereldkampioen Karsten Warholm is weer in volle training voor volgend seizoen. Volgend jaar zijn de Europese kampioenschappen in Berlijn het hoofddoel van de 21-jarige hordensprinter. De Noor hoopt ooit onder de 48 seconden te lopen op de 400 meter horden.  De atleet laat zich niet gek maken door ‘het grote geld’ en kiest daarom zeer zorgvuldig zijn wedstrijden ook al worden er grote startbedragen geboden. “Op trainingen leg je de basis. Ik vind het altijd mooi om mij verder te ontwikkelen. Daarvoor heb je concurrentie op wedstrijden nodig, maar geld is niet mijn belangrijkste motivatie. Het is een clichë, maar ik ben dit niet gaan doen voor het geld”. Zijn wedstrijdprogramma 2018 zal zorgvuldig worden samengesteld in overleg met trainer Leif Olaf Alnes. Hij deelt de visie van zijn atleet: “Vergeet je het sportieve plezier, dan is het zinloos om dit te doen”.
 
Berlijn-marathon met veel persoonlijke records
Het regent tijdens de Berlijn-marathon en er wordt geen wereldrecord gelopen, maar de Scandinavische deelnemers zijn wel enthousiast. Op sociale media en hardloopsite’s worden veel persoonlijke records gemeld. En de goede organisatie krijgt ook waardering. Traditioneel zijn er veel Denen, maar ook in Noorwegen is er interesse. Karoline Moen Guidon verbetert met 2.40.36 u. haar beste tijd van vorig jaar bij haar debuut in Berlijn met acht minuten. Zeven Noorse vrouwen blijven onder de drie uur. Abdulaziz Ebrahim komt uit voor de club  Strindheim IL (No.) en hij is de snelste Scandinaviër met 2.16.36 u. (pr). Ook de Fin Aki Nummela is sneller dan ooit met 2.19.36 u. (42e).