Scandinavisch atletieknieuws: Ingebrigtsen (17) in zware klimloop en marathonkampioenen

Jesper Faurschou en Louise Langelund Batting worden de Deense marathonkampioenen bij de H.C. Andersen-marathon in Odense. Het Noorse toptalent Jakob Ingebrigtsen (17) komt zichzelf keihard tegen bij een klimloop in Bergen. Er is maar heel weinig deelname bij de Noorse marathonkampioenschappen in Risor. Scandinavische atletiekberichten.
 
Odense: Batting en Faurschou Deens marathonkampioen
De Deense Louise Langelund Batting (Aarhus) wint de H.C. Andersen-marathon in Odense met 2.38.50 u. Hiermee wordt ze ook nationaal kampioene. Bij de 18e editie zijn er in totaal op de verschillende afstanden zo’n 5000 deelnemers. Ook de enthousiaste burgemeester loopt de halve marathon en hij krijgt ‘high-five’s’ van het publiek. De 34-jarige Jesper Faurschou (Herning) pakt de Deense marathontitel met 2.19.09 u. In totaal wordt hij vierde. De zege is voor de Keniaan Paul Waweru Chege (2.14.37).
 
Jakob Ingebrigtsen stort in tijdens loodzware klimloop
De klimloop Stoltzekleiven Opp bij Bergen heeft naam als de zwaarste wedstrijd in Noorwegen. Het Noorse toptalent Jakob Ingebrigtsen (17) stort volledig in tijdens de race van 900 meter met 300 meter klimmen (stijgingspercentage 34,5 %). De winst is voor Stian Overgaard Aarvik (8.04) en Karoline Holsen Kyte (9.44). Ingebrigtsen komt zichzelf keihard tegen. Hij kan weten hoe zwaar het is, want vorig jaar heeft de junior ook meegedaan. Halverwege is hij nog tweede, maar als de Europese juniorenkampioen door helpers over de finish wordt gesleept is hij dertigste. Met de brancard wordt de loper afgevoerd. Na afloop is er ook verbazing, dat de jonge Ingebrigtsen zo ver over zijn grenzen heen kan gaan.
 
Noors marathonkampioenschap met weinig deelname
Het Noorse marathonkampioenschap in Risor heeft nauwelijks deelname met zo’n 30 atleten. Frode Stenberg wint bij de mannen met 2.43.39 u. Het verschil met de andere medaillewinnaars is heel klein. Stenberg beslist de wedstrijd op de laatste heuvel van de acht pittige rondjes. Er is zware regenval tijdens de marathon. Bij de vrouwen wint Mona Brundtland na een solo met 3.28.10 u. Het kampioenschap is twee weken na de Oslo-marathon, wat deels een verklaring is voor de geringe interesse. Ook lopen veel Noren in Berlijn. Het Noorse kampioenschap op de lange cross is op 14 oktober in Vik (vanaf 15 jaar t/m mastersklassen).