Scandinavisch atletieknieuws: Formidabele steeple Grovdal en hackers-aanval loopwedstrijden

Wereldkampioen Karsten Warholm en toptalent Jakob Ingebrigtsen lopen vooraan in de show op de Noorse kampioenschappen. Het is echter Karoline Bjerkeli Grovdal, die de beste prestatie in het weekeinde klokt met 9.13.35 min. op de 3000 meter steeple. Bij de Zweedse kampioenschappen in Helsingborg pakken de internationale atleten hun medailles, maar er zijn weinig hoogtepunten. Er zijn wel veel geblesseerden. De marathon in het Noorse Stavanger wordt gewonnen door Cecilie Klungtveit en Erlend Aano. Grote loopevenementen in Zweden hebben te maken gehad met een hackers-aanval. Scandinavische atletiekberichten.
 
Fantastische Grovdal op 3000 meter steeple
Bij de Noorse kampioenschappen in Sandnes loopt Karoline Bjerkeli Grovdal een formidabele 9.13.35 min. op de 3000 meter steeple. De 27-jarige atlete is als juniore al een topper op dit onderdeel, maar ze is zes jaar niet meer actief geweest op deze discipline. Op de grote internationale toernooien kiest ze voor 5000/10.000 meter. Grovdal heeft wel het nationale record, maar die tijd wordt in een imponerende sololoop in Sandnes met maar liefst 20 seconden verpulverd. Met haar nieuwe toptijd kan de Noorse een rol spelen op internationaal niveau. In 2018 zal ze weer steeple lopen op de EK in Berlijn. Ondanks haar geweldige prestatie vindt de kritische atlete dat er nog wel wat techniektraining nodig is voor de passage van de waterbak.
 
Veel Zweedse atleten zijn geblesseerd
Er zijn weinig uitschieters bij de Zweedse kampioenschappen in Helsingborg. Alleen de 17-jarige junior Henrik Larsson trekt de aandacht met zilver op de 100 meter (10.31 sec., juniorenrecord) en goud op de 200 meter (20.71 sec. met teveel rugwind, +2.3 m/s). Er is een lange lijst met geblesseerden en dat maakt het lastig om een ploeg samen te stellen voor de klassieke interland Zweden-Finland van komend weekeinde. Afvallers zijn bijv. Lovisa Lindh (800m), Sarah Lahti (10.000m) en Kalle Berglund (800m/1500m). Charlotte Fougberg meldt zich met een spierscheuring af voor de steeple na haar goud op de 10.000 meter. Technisch directeur Karin Torneklint van de atletiekbond SFIF vindt de vele blessures op de midden-en lange afstand verontrustend. “Daar moeten we eens naar kijken. Er zijn veel records gelopen, maar er zijn ook veel blessures. Hier moeten we van leren. Misschien zou het beter zijn geweest om sommige atleten niet op de WK te laten deelnemen”, heeft ze zelfkritiek op haar eigen selectiebeleid.
 
Stavanger-marathon en 6 uur Ringerike
De marathon in het Noorse Stavanger wordt gewonnen door Cecilie Klungtveit ((3.07.31) en Erlend Aano (2.37.04). In totaal zijn er zo’n 1500 deelnemers bij het evenement, waarbij de meeste belangstelling is voor de halve marathon. Het is prima loopweer met 14-16 graden, windstil en een paar druppels regen. Bij de 6 uur in Ringerike is er een persoonlijk record voor Therese Falk (73,021 km.). Zij is vooral sterk op de 24 uur-loop. Bij de mannen wint de 48-jarige Dag Bern (78,308 km.).
 
Hackers-aanval op loopevenementen in Zweden
Hackers hebben de site’s van een aantal grote, populaire loopevenementen (o.a. Lidingöloppet en de halve marathon in Stockholm) aangevallen. Diverse organisaties in Zweden hebben problemen gehad, waardoor mensen zich niet konden inschrijven of informatie opvragen. Bij een DDos-aanval zijn de servers overbelast geraakt en systemen platgelegd. Het is wel eens eerder gebeurd, maar niet met een dergelijke grote omvang. Inmiddels zijn alle functies hersteld. Veelal is snel ingegrepen en is een tijdelijke oplossing gevonden, zodat lopers/sters zich toch kunnen aanmelden.