Scandinavisch atletieknieuws: Deense Holm naar EK marathon en volop crossseizoen

De Deense Anna Holm loopt een persoonlijk record in de Frankfurt-marathon met 2.33.02 u. Dat is onder de EK-limiet. Dubbel goud is er op de Zweedse crosskampioenschappen voor Meraf Bahta en Napoleon Solomon in Huddinge. De favorieten Abdi Hakin Ulad en Maja Alm winnen de eerste cross van het nationale circuit in het Deense Roskilde. De Noorse Cecilie Landro wint een 6 uur-loop in Kopenhagen met 104 mtr. voorsprong. En er is een Backyard Ultra in Noorwegen. Scandinavische atletiekberichten.
Anna Holm loopt persoonlijk record in Frankfurt-marathon
De Deense Anna Holm wordt elfde in de Frankfurt-marathon met 2.33.02 u. De 29-jarige atlete verbetert haar beste tijd met anderhalve minuut en zij mag nu naar de Europese kampioenschappen. Ze wordt zesde op de allertijdenlijst in Denemarken. Holm heeft haar plannen voor de komende tijd al klaar: EK-cross in december, WK-halve marathon in maart en de Londen-marathon in april. De vader van Anna Holm is Henrik Jörgensen (2.09.43). De Keniaanse Sylvia Kiberenge wordt zevende in Frankfurt met 2.29.09. Zij is met een Deen getrouwd en Kiberenge woont sinds 2012 in het land. Zij is een bekende loopster in Denemarken en zij zal waarschijnlijk van nationaliteit veranderen. Haar tijd in Frankfurt is sneller dan het huidige nationale record. De Zweed Daniel Berggren loopt 2.23.20 u. (pr).
Meraf Bahta en Napoleon Solomon winnen twee keer Zweedse crosstitel
De Zweedse crosskampioenschappen in Visättra (Huddinge) hebben op twee dagen een druk programma met wedstrijden in alle leeftijdsklassen. Met lage temperaturen is er veel wind. Dubbel goud is er op de korte en lange cross voor Meraf Bahta (Hälle IF) en Napoleon Solomon (Tureberg IF). De twee atleten laten hier nogmaals zien dat zij al maanden in uitstekende vorm zijn. In december gaan ze ook naar de EK-cross. Na winst op 4000 meter (14.06) op zaterdag klokt Bahta 29.47 min. op 8000 meter op zondag. “Nappe” lijkt steeds vaker voor langere afstanden te gaan kiezen. Michael Ekvall wil het hem nog wel lastig maken maar Solomon is te sterk op de 12.000 meter met 39.11 min.
Maja Alm en Abdi Hakin Ulad winnen cross in Deense Roskilde
Hij heeft een trainingsweek met veel kilometers, maar Abdi Hakin Ulad wint toch duidelijk de cross in Roskilde. De veelvoudige Deense kampioen loopt 28.09 min. op de 8000 meter. De wedstrijd is de eerste cross in het nationale circuit. Maja Alm heeft een grote naam als wereldkampioene oriëntatielopen. Het modderige parcours ligt haar wel en zij is oppermachtig op de 6000 meter. Alm heeft dit jaar verrast met een goede 15.40.73 min. op de 5000 meter in juli in België. De 29-jarige loopster wil ook overstappen naar de atletiek, maar dat zal in 2019 zijn. Zij baalt er van dat de EK in Berlijn en de WK-oriëntatielopen in Riga volgend jaar niet te combineren zijn, omdat de toernooien tegelijkertijd plaatsvinden.
Backyard Ultra in Noorse Sandefjord
In Kopenhagen is er een zege voor de Noorse Cecilie Landro met 67,755 km. na 6 uur. Pas in de laatste minuten van de ultraloop pakt ze de winst met uiteindelijk 104 meter voorsprong. Bij de mannen is de Deen Simen Westlund de winnaar met 76,525 km.
In het Noorse Sandefjord wordt een ultraloop gehouden met rondjes van 6,7 km. (max. 12). Het is een goede mogelijkheid om eens een langere afstand dan de marathon te proberen. Therese Falk is bekend van 24 uur-lopen. Zij heeft 6.26.01 u. op de 80 km. Daarachter is er een verrassende debutante Julie Aspesletten met 6.36.24. Frank Loke is de eerste man met 5.48.40 u. op de 80 km.