René van Zee: Voorbeschouwing op de 12e Kustmarathon Zeeland

Voor de twaalfde maal vindt dit weekend in Zoutelande het grootste sportevenement van Zeeland, ‘De Kustmarathon’ plaats. Het is heel opvallend hoe men in Zeeland dit evenement omarmt, waarbij 10000 mensen verdeeld over de verschillende afstanden aan de start komen. Reeds vroeg in de week hingen niet alleen in Zoutelande, de finishplaats, maar ook langs het hele parcours heel veel marathonvlaggen en het finishgebied in de Langstraat was reeds woensdag gereed. De regionale krant de PZC besteedt al de hele week heel veel aandacht aan dit evenement, dat jaarlijks tienduizenden toeschouwers trekt. Twee jaar geleden heeft men becijferd, dat dit evenement ieder jaar de Zeeuwse middenstand een half miljoen opbrengt. Lang van te voren zijn alle hotels, appartementen en drgelijke al volgeboekt. Ook de trainingen, die in de afgelopen maanden op het parcours plaats vonden werden druk bezocht. In 2007 bestond het deelnemersveld nog voor tweederde uit Zeeuwen. Dit is in de laatste jaren veranderd, 50% van de deelnemers komt van buiten Zeeland. Zoutelande is een welvarende badplaats, waar in het hoogseizoen veel Duitsers hun vakantie vieren. Dat ziet men ook terug in het aantal Duitsers, die aan de start staan. In 2007 waren het er nog maar 31, dit jaar hebben zich 131 Duitsers aangemeld. De start van het hoofdevenement, de marathon , vindt zaterdag in Burgh op Schouwen- Duiveland plaats.
Vrijdagavond start het Kustmarathon Zeeland weekend met de Ladies Run over vijf en tien kilometer. In totaal komen er 2250 vrouwen aan de start in de Langestraat in Zoutelande. Later op de avond vindt dan nog het nieuwe evenement plaats: De ‘Light Kust Run’ van Domburg naar Zoutelande. Zaterdag vroeg starten de 1500 Mountainbikers op het parcours van de marathon in tegengestelde richting. Zij finishen in Burgh Haamstede. Zaterdagmiddag vindt er in de buurt van het finishgebied in Zoutelande een mini-marathon plaats over 2.1km, waar 250 kinderen aan de start komen. Om 12.00 vertrekken de ongeveer 1700 marathonlopers vanuit Burgh voor de marathon, die via de Stormvloedkering, Vrouwenpolder, Oostkapelle, Domburg en Westkapelle naar de finish in Zoutelande voert. De Kustmarathon Zeeland is met geen enkele andere marathon te vergelijken. Het parcours voert over het strand, bossen, duinen en dijken naar Zoutelande. Snelle tijden kan men dan ook niet verwachten. Aan de start komt de winnaar van vorig jaar Huub van Noorden, die tegenstand krijgt van o.a Tim Pleijte, Martijn de Kok, Erwin Harmes en Sebastien Schletterer. Ook de Belg Anthony Pochet en de Marokkaan Kamal Saidou kunnen een rol spelen . Bij de vrouwen is Anjolie Wisse de grootste kanshebster op de overwinning. Het parcoursrecord is bij de mannen in handen van Hicham El Barouki (Mar) met 2.29.56. Bij de vrouwen is het parcoursrecord van Marlies Kort met 3.03.14
Zondag vindt dan ter afsluiting de Wandelmarathon plaats met liefst 4500 deelnemers!!. 800 vrijwilligers worden dit jaar ingezet. Reeds vrijdagmorgen was het in het kleine Zoutelande gezellig druk.
Men verwacht een grote drukte zaterdag en zondag in Zeeland!