Prachtige prestaties bij de CZ Tilburg Ten Miles

De CZ Tilburg Ten Milles behoort tot de grootste en sterkste wegwedstrijden in Nederland. Met de snelle vlakke parcoursen is Nederland toonaangevend in de wereld. Dit jaar vond  de 30e editie plaats van de CZ Tilburg Ten Miles , de hoofdnummers zijn de tien Engelse Mijlen voor de mannen en de tien kilometer voor de vrouwen. Daarnaast zijn er recreatie lopen  met grote deelname .De start-finish is sinds 2014 bij  de spoorzone niet ver verwijderd van het station. De verhuizing van de start-finish van het centrum  was destijds noodzakelijk omdat  het aantal deelnemers  te groot was geworden. Volgens organisator Henk van Doremalen werd het parcours te krap en dat gaf vooral in het start-finish gebied te weinig ruimte.  Het parcours is sneller geworden, doordat in vergelijking met het oude parcours er minder bochten zijn.  Wie organisator Henk van Doremalen kent, weet dat hij met zijn wedstrijd altijd een verbetering van het parcoursrecord nastreeft.

 
Door: René van Zee
Vrouwen:
Tilburg is bij de vrouwen over tien kilometer een van de sterkste wedstrijden ter wereld. In 2011 liep de Keniaanse Joyce Chepkirui met 30.38 een nieuw parcoursrecord. Het was in 2011 de beste wereldseizoenprestatie! Ook in 2012 en 2013 lukte het Tilburg de beste wereldtijd af te leveren. In 2013 kwam de Ethiopische Tirunesh Dibaba met 30.30 tot een nieuw parcoursrecord. De Rabobank Tilburg Ladies Run 10k is altijd zeer sterk bezet, al kreeg de organisatie een teleurstelling te verwerken, toen wereldkampioene Cross 2017 Irene Cheptai en Alice Aprot, de tweede achter Cheptai in Kampala, wegens gezondheidsredenen moesten afzeggen. Met Agnes Tirop, de Wereldkampioene Cross 2015 en derde op de 10km bij het WK in Londen dit jaar en Senbere Teferi, die in Londen vierde werd op de 5000m en in 2015 bij het WK Cross en WK 5000 tweede werd, kreeg men toch een heel sterk veld. Senbere Teferi leek eeen noodgreep, omdat zij vrijdagavond nog derde werd op de 1500m bij de Diamond League  in Brussel. Het veld in Tilburg werd samengesteld door Global, waarvoor Jurrie van der Velden eindverantwoordelijk was. De Ethiopische Senbere Teferi, die vrijdag nog derde werd op de 1500m achter de als tweede geeindigde Sifan Hassan bij de Diamond League Finale tijdens de Memorial van Damme in Brussel was oppermachtig In Tilburg. Na een zeer snelle opening in 2.57 maakte zij deel uit van een kopgroep van drie met de Keniaanse loopsters Agnes Tirop en Beatrice Mutai. Nog voor de 5000m (15.21) kwam zij alleen aan de leiding  en won onbedreigd met 22 seconden voorsprong op Agnes Tirop (31.00) en Beatrice Mutai in 31.28. Senbere Teferi won haar eerste wegwedstrijd in het centrum van Tilburg in een tijd van 30.38 en liep hiermee de tweede beste tijd ooit in Tilburg op de 10 km. Haar tijd was tevens de vierde tijd dit jaar in de wereld gelopen. Zij werd dit jaar 4e op het WK in Londen op de 5000m.

Beste Nederlandse werd Jip Vastenburg, die al vroeg in het seizoen de beslissing nam de baanatletiek vaarwel te zeggen, om zich op de marathon te gaan richten. Velen fronsten de wenkbrauwen, toen men  het bericht van de atlete van Grete Koens onder ogen kregen. Jip Vastenburg lijkt echter op de goede weg (terug). Zij werd vandaag 9e in 33.32,na een tussentijd van 16.04 op de 5km. Zij had een flinke voorsprong op haar Nederlandse concurrentes Kim Dillen (34.22) en de Nederlandse kampioene op de halve marathon 2017 Ruth van der Meijden (34.26).
Reacties
Vastenburg: „Ik ben heel tevreden. Ik had 33.20 in mijn hoofd, dus dit is prima. Ik merk een stijgende lijn in mijn prestaties”.
Kim Dillen:”Ik ben in training voor de marathon van Berlijn.Ik wilde graag op het Nederlandse podium met een tijd in de 33..Dat is niet gelukt, maar ben toch tevreden. Ik heb alles gegeven in de laatste kilometer. Het was een zware wedstrijd. Ik ben net terug uit Kenia. De tien kilometer Ladies Run van de Tilburg Ten Miles was ter voorbereiding op Berlijn”
Wedstrijd Mannen
De winnaar van de CZ Tilburg Ten Miles 2016, de toen 18-jarige Rodgers Chuma Kwemoi was de grote kanshebber voor de overwinning bijde CZ Tilburg Ten Miles. De jeugdwereldkampioen op de 10.000 meter van 2016 kreeg sterke concurrentie van John Langat, waarvan hij vorig jaar nipt won. Met Stephen Kiprotich(Oeganda) , de Olympisch kampioen marathon van London 2012 en  wereldkampioen bij het WK 2013 stond nog een kanjer aan de start. Ook  de winnaar in Tilburg in 2014 en 2015 Bernard Koech was een sterke kandidaat voor de overwinning.  Het parcoursrecord is nog steeds in handen van Haile Gebrselassie  die in 2005 tot 44.24 kwam, wat nog steeds het wereldrecord is op deze afstand. Haile verbeterde onderweg toen ook het wereldrecord op de 15 km.
De wedstrijd bij de mannen  
Rodgers Kwemoi, prolongeerde zijn overwinning van 2016 met een tijd van 45.03. Dat is de snelste wereldtijd dit jaar op de 10 EM . Tussentijden: 5000m: 14.17 en 10000m: 28.02 Kwemoi had tot de laatste kilometer ineen zeer spannende wedstrijd tegenstand van zijn landgenoot Evans Chebet. Chebet finishte een paar seconden later in 45.06. Als derde kwam Abdallah Mande met 45.39 over de eindstreep. De tijd van Kwemoi is de tweede tijd ooit in Tilburg achter het wereldrecord van Haile Gbreselassie  
Reactie: “Ik wil terugkomen om het record in Tilburg te breken”, zei Kwemoi na afloop van zijn gewonnen race. “Ik ben erg blij met de tijd. De omstandigheden waren best goed, ik kon nog versnellen op het einde”

Abdi Nageeye heeft bij de CZ Tilburg Ten Miles het Nederlands record op de 10 Engelse Mijlen verbroken. De nieuwe toptijd staat nu op 46.26. Hij werd daarmee vierde. Abdi Nageeye liep de eerste vijf kilometer met de kopgroep mee (14.18) en koos toen zijn eigen tempo. 10km: 28.45. Dat bracht hem uiteindelijk de vierde plaats in een nieuw Nederlandse record. Het oude record stond ook op zijn naam en was 46.40. Khalid Choukoud werd 8e met een tijd van 47.43. Derde Nederlander werd Joeri Wolf in 50.08. Abdi bereidt zich voor op de TCS Amsterdam marathon. Het ziet er zeer goed uit, hij maakte vandaag een uitstekende indruk.
Reactie
Nageeye: ”ik heb hele stijve benen na  de wedstrijd. Ik dacht even dat ik derde was geworden, maar het werd een vierde plaats. Ik werd tijdens de wedstrijd steeds beter. Ik ben zo blij dat ik het Nederlands record heb verbeterd. Ik had zoveel pijn, maar voel me nu zo happy.”
 
Resumee
Bij de CZ Tilburg Ten Miles kwamen meer dan 11000 deelnemers aan de start. Opvallend veel toeschouwers woonden deze 30e  Tilburg Ten Miles, die onder prachtige omstandigheden werd gehouden bij. De wedstrijd was van heeel hoog nivo. Het was een geweldig feest met prachtige prestaties, met een vlekkeloze organisatie!! Jammer dat er zo weinig aandacht in de media wordt besteed aan een van de sterkst bezette wegwedstrijden in Nederland. De Atletiekunie liet het ook nu weer afweten. Een van de belangrijkste peilers, waar de Nederlandse atletiek op steunt, de loopsport werd in Tilburg niet vertegenwoordigd door de Atletiekunie. De Atletiekunie klaagt, dat het zo moeilijk is sponsors te krijgen. De sponsoren van CZ Tilburg Ten Miles waren in Tilburg aanwezig, de Atletiekunie niet……. Onbegrijpelijk.