Pieter-Jan Hannes: ‘Don’t blame the guy, blame the system’

Het zal je maar overkomen. Een wereldrecord neerzetten op een koningsnummer in de queen of all sports en door de helft van de wereld bejubeld worden voor dopingzondaar zoals onzen Kimetto gisteren en vandaag. Versta me niet verkeerd. Als nu blijkt dat hij serieus aan’t spul – van eender welke soort- gezeten heeft, nagel hem gerust aan de schandpaal. Zelfs ondersteboven aan een brandende paal als het van mij afhangt. Dat is betreurenswaardig genoeg nog echt a thing in Kenia. (Voor mensen van de foute stam, heb ik me laten vertellen). Maar tot die tijd, zie ik geen enkele reden daartoe. En eigenlijk zijn de argumenten van de tegenstanders over het al dan niet clean zijn van dit record, even lo(o)s als de losse flodders die gebruikt worden om te argumenteren dat we tegen tweeduizendwhatever een wereldrecord van onder de twee uur mogen verwachten op diezelfde marathon. (Het nieuwe bedraagt 2h02’57”)
De tegenargumenten die het meest gebruikt worden waren (1) de densiteit van wereldrecords op de marathon in de afgelopen 10 jaar, allemaal gelopen door Oost-Afrikanen en (2) het gebrek aan een adequaat anti-dopingsysteem in datzelfde Oost-Afrika. Ik moet toegeven dat de lijst van de 10 snelste marathons ooit gelopen extreem dens is aan Kenianen in de afgelopen jaren. Ik heb het even opgezocht. Hoogconjunctuur heet dat. Laat het me weten als een top-10 er ook echt onlogisch uitziet. Zoals die van de 1500m vrouwen. Want dan verander ik mijn mening. Tot die tijd zeg ik, hoogconjunctuur.
Wat dat inadequaat dopingbeleid in Kenia betreft; Dat is inderdaad een gigantisch probleem. Lees verder op de website van Pieter-Jan Hannes