Oud-winnaar Chebet in marathon van Amsterdam

Wilson Chebet heeft toegezegd dat hij meedoet aan de 42e TCS Amsterdam Marathon op zondag 15 oktober. De Keniaan won de edities van 2011, 2012 en 2013 en loopt ontzettend graag op het geliefde en snelle parcours van Amsterdam. Daarnaast zijn Mule Wasihun en Stephen Chebogut toegevoegd aan het sterke deelnemersveld. Samen met onder andere Tesfaye Abera moet een snelle wereldtijd, wellicht voor het eerst in de historie onder de 2.05 uur, mogelijk zijn.
  
 
Chebet was tot vorig jaar in het bezit van het parcoursrecord van 2.05.36, een tijd die hij in 2013 noteerde. Daniel Wanjiru scherpte vorig jaar deze tijd aan tot 2.05.21. Kan ‘mister Amsterdam’, zoals hij in de wandelgangen genoemd wordt, voor de vierde keer winnen? Mule Wasihun heeft de derde tijd op de startlijst staan met 2.05.44. Zijn beste prestatie is een tweede plaats tijdens de Dubai Marathon. Vorig jaar liep de Ethiopiër ook in Amsterdam, maar kon toen niet meedoen om de podiumplaatsen. Stephen Chebogut won in 2015 de marathon van Eindhoven in 2.05.52. De 32-jarige Keniaan heeft veel ervaring op de marathon en behaalde ook al successen tijdens de Marathon van Parijs (tweede) en Hamburg (derde).
 
In de eerste groep worden ook de eerder aangekondigde Tesfaye Abera, Amos Kipruto, Edwin Kiptoo en Zane Robertson verwacht. De 25-jarige Abera noteerde vorig jaar in Dubai een absolute toptijd van 2.04.23.
 
Abdi Nageeye moet de Nederlandse eer hoog houden. De focus in Amsterdam zal liggen op het verbeteren van zijn persoonlijk record van 2.09.34 én om stappen te zetten richting het Nederlands record van Kamiel Maase (2.08.21). De beste marathonloper van het moment is torenhoog favoriet voor de Nederlandse marathontitel, die in Amsterdam behaald kan worden.