Marathonlopers Amsterdam halen geld op voor ultramoderne microscoop VUmc

Deelnemers aan de TCS Amsterdam Marathon van 19 oktober kunnen zich laten sponsoren voor een bijzonder concreet goed doel. De onderzoekers van VUmc Cancer Center Amsterdam willen een ultramoderne ‘superresolutiemicroscoop’ aanschaffen, die levende kankercellen driedimensionaal in beeld brengt. Daarmee willen ze het onderzoek naar kanker een forse stap vooruithelpen.
Iedereen kent in zijn omgeving wel iemand die de ziekte kanker heeft, of heeft gehad. Eén op de drie mensen krijgt in zijn leven zelf te maken met de ziekte en jaarlijks sterven in Nederland bijna 50.000 mensen aan kanker.

Kanker fel bestrijden
Bij VUmc Cancer Center Amsterdam (VUmc CCA) werken onderzoekers keihard aan manieren om kanker nog feller te bestrijden. Dat doen ze onder andere door tumorcellen onder de microscoop te bestuderen. Dat gebeurt nu echter nog in het platte vlak, maar kanker is natuurlijk een ziekte die in drie dimensies zijn werk doet. Daarom willen de onderzoekers een zogeheten superresolutiemicroscoop aanschaffen. Dit apparaat brengt levende tumorcellen driedimensionaal in beeld. Daarmee kunnen de onderzoekers bijvoorbeeld ‘live’ zien hoe de kanker reageert op een bepaalde chemotherapie of hoe de tumor nieuwe bloedvaatjes laat groeien. Dankzij meer begrip over kanker zal de ziekte in de toekomst beter te bestrijden zijn.
Concreet doel
VUmc Cancer Center Amsterdam is het officiële goede doel van de TCS Amsterdam Marathon 2014. Helden die de marathon lopen, kunnen zich dit jaar laten sponsoren en zo geld bijeen brengen voor een heel concreet doel: een superresolutiemicroscoop voor VUmc CCA. De basismicroscoop kost 200.000 euro. Met elk bedrag dat daarboven komt, kan de microscoop met meer functies worden uitgebouwd.
Sponsoractie ‘Help de Held!’
Helden geven zich op via de actiewebsite www.helpdeheld.nl en worden daarmee officieel Held van het VUmc CCA. Hierna kan de loper via alle bekende (social) media, vrienden, collega’s, en familie enthousiast maken en vragen om zijn inspanningen te belonen. Ook donateurs die dit goede doel willen ondersteunen maar geen lopers in hun directe omgeving hebben, kunnen terecht op deze actiewebsite.