Gerard van de Veen over het ongekende talent van Geoffrey Ronoh en de dopingaantijgingen

Foto: René van Zee
Gerard van de Veen heeft als atletenmanager een groot aantal wereldtoppers onder zijn hoede. Geoffrey Mutai, voormalig wereldrecordhouder Wilson Kipsang en huidig wereldrecordhouder Dennis Kimetto worden allemaal begeleid door Volare Sports, het bedrijf van Gerard van de Veen.
De ene atleet is nog maar nauwelijks doorgebroken, of de volgende atleet staat alweer op. Nu alle ogen gericht zijn op bovengenoemde drie namen heeft hij met Geoffrey Ronoh alweer een nieuw talent onder zijn hoede. Afgelopen zondag werd hij tweede in de Bredase Singelloop. Eerder dit jaar versloeg hij Wilson Kipsang al eens tijdens een halve marathon in Tsjechië en in het Duitse Klagenfurt dook hij ruim onder het uur op diezelfde afstand. ‚En dan te bedenken dat hij pas twee jaar geleden is begonnen. Onvoorstelbaar wat die jongen nu al kan. Hij heeft alles in zich om door te breken.’ In november zal Ronoh zijn eerste marathon lopen in Valencia.
Voor Van de Veen stonden de afgelopen weken vooral in het teken van het wereldrecord van Dennis Kimetto in Berlijn. Het was een hectische tijd, maar hij had ook enorm genoten van alle aandacht die er was voor zijn atleet. Maar naast de vreugde waren er ook dopinginsinuaties. ‚Natuurlijk hoeven we de ogen niet te sluiten voor doping, maar om te beweren dat negentig procent van de Keniaanse atleten doping gebruikt vind ik ronduit schandalig. De situatie herken ik helemaal niet.’