De 33e Dam tot Damloop: Geweldige reclame voor de Atletiek [Door: Rene van Zee]

De Dam tot Damloop, die dit jaar  voor de 33e keer van Amsterdam naar Zaandam door le Champion werd georganiseerd bracht liefst 87000 deelnemers aan de start.Het evenement, dat ooit werd bedacht door Cees Lansbergen is uitgegroeid  tot een driedaags evenement met 43793  deelnemers aan de10 Engelse Mijlen, 15000 lopers aan de Damloop by Night op zaterdagavond, 16000 wandelaars en 6000 fietsers. De startbewijzen waren  in een vroeg stadium uitverkocht.
Het Dam tot Dam Weekend, dat dit jaar op zaterdag 16 en zondag 17 september plaatsvond is het grootste sportevenement in Nederland, en is een echt volksfeest  Het weekend begon op zaterdag met de Dam tot Dam wandeltocht,zaterdagavond vond de Damloop by Night plaats over 5 Engelse Mijlen door de verlichte straten van Zaandam. Zondag begonnen de fietsers, gevolgd door  de traditionele Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam. .
Parcoursrecord 10 Engelse Mijlen : bij de mannen : 44.27 Leonard  Komon (Ken.) 2011 en bij de vrouwen: 50.31 Ingrid Kristiansen (Noo.) 1987.
De officieuze wereldrecords zijn: 44.23 Haile Gebrselassie (Eth.) 2005 Tilburg en 50.39 Linet Masai (Ken.) 2009 Zaandam. Snelste Nederlandse atleten ooit: mannen 46.06 Marti ten Kate  1991 Zaandam en Vrouwen: 50.50 Lornah Kiplagat  2006 Zaandam
Wedstrijd mannen
De vraag was of de sterke Keniaan Edwin Kiptoo in staat zou zijn de Dam tot Damloop voor de derde achtereenvolgende  keer te winnen, of zou John Mwagangi  de zege opeisen. Mwagangi moest  helaas geblesseerd afzeggen. In het begin van de wedstrijd maakte Kiptoo een sterke indruk. Hij nam het meeste kopwerk voor zijn rekening in een kopgroep die zeer lang samen bleef. Het werd een interessante en spannende wedstrijd. In de slotfase was het de snelle en sterke Ethiopier Birhanu Legesse die de wedstrijd won in 45.35  voor zijn landgenoten Yenew Alamirew (45.45) en Jiska Tedesse (45.50). De drie Ethiopiers worden getraind door Getaneh Tessema. Legesse is door zijn snelheid altijd een gevaarlijke klant en het was dan eigenlijk ook geen verrassing, dat hij deze wedstrijd won. . Hij won drie van de vijf halve marathons, waaraan hij deelnam. Zijn beste tijd op de halve marathon is 59.20 (New Dehli 2015). In 2016 won hij de prestigeuze halve marathon van Ras al-Khaimah in 1.00.40. Alamirew heeft  een baanachtergrond, hij liep reeds 12.48 op de  5000m. Kiptoo werd vierde in 45.52, Kiptoo zien we over enkele weken terug wanneer hij aan de start komt van TCS Amsterdam  Marathon. Khalid Choukoud eindigde als snelste Nederlander als elfde in 47.29 minuten. “ Dit jaar kom ik  niet meer aan de start van een marathon. Ik ben zeer tevreden met mijn prestatie vandaag, dat geeft me voor de toekomst weer een hoop zelfvertrouwen”. Michel Butter  werd vijftiende  in 49.23 minuten.” Ik ben niet tevreden met mijn prestatie hier, ik heb me vroeg in de wedstrijd al opgeblazen. In november loop ik de New York Marathon.Ik leg me nooit druk op, of dat nu voor Amsterdam, Rotterdam of New York is. Het maakt voor mij geen verschil “
De tussentijden van de winnaar Birhanu Legesse: 5km:14.03,10km: 28.22 en 15km: 42.47. Eindtijd:45.36.
 
De vrouwen
Het zat de organisatie niet mee met de deelneemsters. Een interessant veld stond op de rol, maar door het laat afzeggen van  de twee sterkste Nederlandse wegatletes Susan Krumins en Elizeba Cherono vielen de plannen tot een misschien wel Nederlandse overwinning in duigen. Krumins maakte furore bij het WK in Londen, terwijl Cherono  een prachtig debuut maakte op de marathon in  Australie. Net als bij de mannen bleef een zevental vrouwen zeer lang bij elkaar.Het ging niet hard en dat was voor de Nederlandse favoriete Jip Vastenburg een voordeel en zij zou  lang deel uitmaken van de kopgroep tot ongeveer 10km. Het was de favoriete Mercyline Chelangat (Oeganda), de nummer 13 van de 10000m op het WK in Londen, die op het einde de sterkste was en won in 53.08, voor de Ethiopische steepleloopster Sofia Assefa in 53.11. Beide loopsters maken de overstap naar de wegatletiek. De Japanse marathonloopster  Risa Takenaka werd derde in 53.13..Twee jaar geleden werd zij in Zaandam vijfde.Jip Vastenburg werd achtste in 54.01. In 54.52 werd Jill Holterman 10e. Jip Vastenburg: “Ik ben zeer tevreden met mijn tijd,ook in vergelijking met Tilburg. Ik heb het gevoel in mijn benen, dat ik paar jaar geleden had weer terug.Ik loop over enkele weken  de halve marathon van Valencia ,een tijd van 1.10 zou geweldig zijn. Ik weet dat in Valencia in maart ook  het WK halve marathon wordt gehouden, maar ik heb me daar nog niet mee bezig gehouden. Misschien kan ik in die tijd ergens anders een snelle tijd lopen. Ik ben ervan overtuigd, dat mijn toekomst op de weg ligt”.
De mannen gingen 6 minuten 4 seconden later van start dan de vrouwen, het verschil tussen het parcoursrecord bij de mannen en de vrouwen.  Er was een extrapremie, de grote Zaanse Prijs, voor de eerste man of vrouw, die de finish in Zaandam bereikte. Het werd geen echte wedstrijd, daar het mannenveld in vergelijking tot het vrouwenveld veel sterker was. Na 12 km werden de snelste vrouwen al ingehaald.
Valentijn Trouw,verantwoordelijk voor het lopersveld, was zeer tevreden over de wedstrijd.: “ Het was natuurlijk teleurstellend, dat enkele Nederlandse vrouwen laat afzegden wegens blessures. Dan kun je weinig meer doen als organisatie. Toch bracht vooral de mannenwedstrijd een hoop spektakel en  een zeer sterke winnaar.Jammer dat Susan Krumins bij de vrouwen  niet kon deelnemen, zij had hoge ogen kunnen gooien”
…..
De belangstelling van de Atletiekunie!
Vertegenwoordigers van de Atletiekunie heb ik trouwens in Zaandam,net als in  Tilburg niet gezien. Nederland staat bekend als een land met grote en zeer goed georganiseerde wegwedstrijden. Het uitstekende werk, dat die organisatoren in het verleden en nog steeds verrichten is de basis geweest voor  de populariteit van  de loopsport in Nederland. Het is dan ook een schande dat op het bondsburo de afdeling Loopsport om zeep is geholpen door een manager loopsport  zonder ook maar enige ervaring in diezelfde loopsport. Mensen,die daar jaren ook goed werk hebben verricht (14),zijn ontslagen en kunnen of konden  op zoek naar een andere baan. Een hoop knowhow werd in een keer weggevaagd.
Resumee
De 33eDam tot Damloop was vandaag een groot feest. Wie een dergelijk evenement in goede banen kan  leiden verdient groot respekt. De organisatie van  Le Champion was perfekt. Alles liep op rolletjes,zeer veel toeschouwers, tevreden lopers,enthousiaste kinderen.Ik heb ervan genoten en het evenement is een voorbeeld hoe je atletiek naar de mensen moet brengen Er wordt wel eens in Nederland gemopperd op de spoorwegen:het vervoer van en naar Zaandam was voortreffelijk geregeld………