Breda ‘host city’ van wereldwijde hardloopwedstrijd

Op 3 mei vindt voor de tweede keer het grootste wereldwijde hardloopevenement ter wereld plaats, de Wings for Life World Run. Vanuit meer dan 35 locaties, op 6 verschillende continenten klinkt op exact hetzelfde moment – of het nu dag of nacht is, warm of koud – het startschot om zo geld op te halen voor de Wings For Life Spinal Cord Research Foundation. In Nederland klinkt het startschot in Breda, waarna de deelnemers het parcours van maximaal 100 km vervolgen in de natuurrijke omgeving van Breda. Iedereen vanaf 6 jaar kan meedoen – van beginner tot doorgewinterde hardloper of roller. Hoe ver kom jij tot de rijdende finishlijn je inhaalt? Inschrijven kan via www.wingsforlifeworldrun.com/nl en kost voor volwassenen 30 euro. Dit volledige inschrijfgeld gaat naar de Wings For Life Foundation.
De gemeente Breda is er trots op om startplaats te zijn van de Nederlandse editie van de Wings For Life World Run in 2015. Wethouder Bernie van den Berg: “De stad Breda staat bekend om haar grote aantal actieve lopers en loopevenementen het jaar rond. Het is schitterend om al die lopers een wereldpodium te geven, waar ze zich live kunnen meten met sporters uit de hele wereld. We gaan voor zo veel mogelijk deelnemers die allemaal een bijdrage leveren aan het goede doel ‘Wings For Life’.

De bewegende finishlijn
In 2014 werd de Wings For Life World Run voor het eerst georganiseerd. Meer dan 35.000 deelnemers ging de uitdaging aan. In Nederland klonk dit startschot in Assen. Het concept is uniek, er is geen vaste finishlijn. Een half uur nadat de lopers zijn vertrokken, zet de finishwagen de achtervolging in. Die rijdt eerst langzaam, maar gaat op vaste momenten steeds wat sneller rijden en fungeert uiteindelijk als finishlijn. De finishwagen is voorzien van elektronische sensoren, die de digitale chips van de deelnemers die hij inhaalt registreert. Net zolang tot hij bij de beste lopers uitkomt. De laatste persoon die wordt ingehaald, is de wereldwijde winnaar. De wereldwijde winnaar kan in elk land of op elk continent lopen, maar weet pas dat hij heeft gewonnen als hij door de finishwagen is ingehaald en de race voorbij is. In 2014 waren er na vijf uur nog maar drie lopers over. Uiteindelijk zat er maar ongeveer negentig meter tussen de wereldwinnaar (in Oostenrijk) en de tweede plaats (in Peru).

Linda van Vliet, werd tijdens de Wings For Life World Run in 2014, na 31,75 kilometer als laatste vrouw ingehaald door de meerijdende finishlijn. ‘Ik wilde twintig kilometer lopen, maar het ging zo lekker’, vertelde ze na afloop. ‘Het was heel bijzonder hieraan mee te doen. Dat groepsgevoel, samen lopen voor een doel. Ik werk voor een revalidatiecentrum in Amsterdam en ik zie iedere dag mensen met een beperking groeien als ze kunnen sporten, daarom is dit een fantastisch initiatief.’ Tijdens de eerste Wings For Life World Run, afgelopen mei, liepen onder andere Humberto Tan, Jaap Jongbloed, Erben Wennemars en Geraldine Kemper mee.

De start op het circuit van Assen in 2013
De Wings for Life World Run is in 2014 voor het eerst georganiseerd om Wings for Life te steunen. Deze non-profitorganisatie financiert onderzoek naar de genezing van dwarslaesie over de hele wereld. Het volledige inschrijfgeld voor de Wings for Life World Run gaat naar onderzoek, net als alle sponsorbijdragen. Anita Gerhardter, directeur Wings for Life, licht toe: “De eerste editie van de Wings for Life World Run was een fantastisch, wereldwijd sportevenement. We hopen dat er in 2015 nog meer mensen meedoen en we weer een flink bedrag ophalen voor onderzoek naar dwarslaesie.” In 2014 was de opbrengst meer dan 3 miljoen euro.
FEITEN EN CIJFERS OVER DE EERSTE WINGS FOR LIFE WORLD RUN IN 2014
Wereldwijde winnaar bij de mannen: Lemawork Ketema (Ethiopië, 78,58 kilometer)
Wereldwijde winnaar bij de vrouwen: Elise Selvikvag Molvik (Noorwegen, 54,78 kilometer)
Opgehaalde bedrag: 3 miljoen euro (inschrijfgeld van de 50.110 geregistreerde lopers, plus donaties)
Totaal aantal gelopen kilometers: 530.928 (dat komt overeen met één loper die meer dan dertien keer de wereld rond loopt)
Oudste loper: 92 jaar
Jongste loper: 18 jaar
Temperaturen varieerden van -1˚ tot +40 ˚
Aantal lopers bij de start: 35.397
Aantal lopers na één uur: 29.847
Aantal lopers na twee uur: 5.146
Aantal lopers na drie uur: 327
Aantal lopers na vier uur: 26
Aantal lopers na vijf uur: 3
Aantal lopers dat de afstand van een marathon heeft gelopen: 233
Gemiddeld gelopen afstand: 14,99 kilometer