Bijna wereldrecord en noodweer bij Kopenhagen-halve marathon

Bij de halve marathon in Kopenhagen blijft Abraham Cheroben (Bahrein) met 58.40 min. slechts 17 seconden verwijderd van het wereldrecord. Drie mannen blijven in de Deense hoofdstad onder de 59 min. Ook bij de vrouwen wordt zeer snel gelopen met Eunice Chumba (Bahr.) als winnares met 1.06.11 u. Na binnenkomst van de toplopers breekt er onverwacht zwaar noodweer uit. Het loopevenement wordt gestaakt. Na blikseminslag worden twee mensen met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.
 
Op het snelle parcours in de Deense hoofdstad sneuvelen heel veel persoonlijke records. De organisatie heeft de lat hoog gelegd met de aankondiging van een wereldrecord. Dat lukt niet, maar de toptijden zullen wel overal in de statistieken zijn terug te vinden.
 
Wedstrijd
Een groep van tien mannen komt bij de 10 km. in 27.50 min., waarna er geleidelijk verschillen ontstaan. Cheroben is steeds vooraan te vinden en hij wint. Het wereldrecord (58.23, Zersenay Tadese) blijft staan, maar hij is nu wel derde allertijden. Op de tweede plaats eindigt zeer verrassend de pas 20-jarige Keniaan Jorum Okombo. Hij vestigt zijn naam met 58.48 min. Kort daarachter finisht Alex Oloitiptip Korio ook nog onder 59 minuten met 58.51 min. Bij de vrouwen is er een vergelijkbaar scenario met een flinke groep en een snelle doorkomst op 10 kilometer. Daarna wordt het groepje uitgedund. Ook Chumba komt in de top-tien allertijden. De toploopsters hebben bijna allemaal beste tijden. Favoriet Abdi Hakin Ulad wint de Deense titel met 1.04.58 u. Anna Holm is de Deense kampioene op de halve marathon met 1.12.56 (15e).
 
In Kopenhagen zijn er ca. 21.000 deelnemers. Als veel toppers al binnen zijn, wordt het plotseling zeer slecht weer. Dat leidt tot chaotische taferelen.  Bij de finish is er grote wateroverlast, terwijl de meeste lopers/sters toch over de eindstreep willen. Door blikseminslag zijn er problemen met de tijdwaarneming en is er stroomuitval. Uit veiligheidsoverwegingen wordt besloten om het loopevenement te beëindigen. Diverse straten en gebouwen in Kopenhagen hebben zondag problemen door de heftige regenbuien.